VERTICO Architektura Krajobrazu

Projekt zieleni
przy firmie X-KOM

Lokalizacja – Częstochowa
Powierzchnia – 20 800 m2
Rok – 2018

Projekt obejmował zagospodarowanie terenu wokół kompleksu dwóch budynków firmy X-KOM: biurowca, oraz centrum logistycznego. Główną ideą projektową było stworzenie przestrzeni pełniącej funkcję zarówno reprezentacyjną dla odwiedzających firmę gości, jak i miejsca przyjaznego dla pracowników w przerwach podczas codziennego wykonywania zadań. Koncepcja projektowa oparta jest na liniach prostych, a całość zagospodarowania terenu podkreśla minimalistyczną, grafitową bryłę budynku. Materiały użyte w projekcie nawiązują do nowoczesnych, industrialnych aranżacji wewnątrz budynku z wykorzystaniem materiałów takich jak: beton, szkło i metal, oraz kolorystyce bieli, czerni i szarości. Przy wejściach do budynków umieszczone zostały podświetlane ławki z betonu architektonicznego o prostej, nowoczesnej formie. Przy bocznym wejściu do budynku umieszczono wiaty na jednoślady o konstrukcji metalowej, oraz wyznaczono miejsce przeznaczone na palarnię. Nasadzenia wykonano z trzech gatunków traw ozdobnych, oraz krzewów zimozielonych. Wzdłuż ogrodzenia frontowego zaprojektowano nasadzenia z drzew o karłowej, kulistej koronie.

Scroll to Top